Sabtu, 6 Disember 2008

::. SoYa Oh SoYa .::

Bismillahirrahmanirrahim...

Dah lame sangat2 tak minum air soya...nak tau dah bape lame? last minum mase mak ngan abah tersayang datang umrah julai 2007...dah setahun lebih wooo....terkenang waktu kat kampung dulu ade sorang mamat ni selalu dtg umah jual air soya naik moto...panas2 lg air soya nyer! kitaorg tak panggil pun dia singgah umah tnya nak air soya ke tak sebab dia tau umah aku adalah pembeli setia..hmm, tak taula skrg ni mamat tu still meniaga air soya ke tak...sebenarnya mase abang balik mase bulan 6 baru2 ni aku ada kirim air soya..tp mase timbang beg, dah terlebeh muatan..so terpaksala kuarkan beberapa barang yg aku pesan..and sadly to remember, including air kotak soya...huhu...

Sekarang ni dah musim Haji...so my beloved mak mertua tanya nak kirim ape2 tak...ade kawan opis akan buat haji...aku dah tak pikir mende lain dah...and instead of air kotak soya yg sekelip mata je lesap, aku kirim kacang soya...biarla rumit sikit membuatnyer, tp banyak kali leh buat..hehe..Busu pun aku kirim gak..kawan opis Busu, kak Ina nak dtg...so kacang soya yg aku kirim..rempah2 kari aku tatak ingat dah nk kirim sebab bole cipta rempah2 sendirik..kakakaka...

Kacang2 soya yg aku kirim ni, lambat lg nak dpt coz kawan opis mak dan kawan opis busu ni pegi Makkah dulu (Haji ifrad)...dah selesai Ibadah haji barula diaorag ziarah Madinah pulak..tp minggu lepas, Izah dgn baik hatinya telah menghadiahkan sebungkus kacang soya..Jazakillahukhair pd Izah...hehe..cepat2 cari resepi nk wat air soya dari internet..dan hasilnya, aku pun tergezuuuttt!! abang ckp sebijik mcm yg beli punyer! heh heh heh..yeayyyy! rupanya senang aje nak buat air soya ni yek...dan lebih bagus buat sendirik sebab dijamin tak letak ape2 bahan pengawet..hehe..cuma amik mase sikitla dan kena sabor sebab kena rendam kacang tu, pastu blend, pastu perah (ni part paling best sekali...Maktok Akmal jgn marah yer sebab guna napkin yg maktok hadiahkan..bnyk sgt sampai tak terpakai..hikhikhik), pastu masak untuk larutkan gula..dan siap untuk diminum! Akmal pun suka nampaknya...hehe...tak sabo nak tggu kacang2 soya yg lain nih...

Air soya kotak bukanlah tak ade jual kat sini..tapi 1 liter sampai 15 riyal !!! yg kotak kecik pulak 4 riyal!!!nak beli pun takut...tu tak tau lagi rasenya camne...sedap ke tak ntah..

proses membuat air soya..tgh blend kacang soya
tgkla anak bujang i nih...rajin kan...hehehe

tak bagi haa aku nk pegang blender..ish...ish
budak nih...terlebih rajin ler pulak

ok Akmal...klik!

Air soya dh siap disejukkan...dpt 1 jug ni...tp 
pekat...so asyik menambah ajer keja aku..
jd mcm air ibu soya pulak...hehehe

Akmal baru bgn tido...breakfast minum air soya...

Hampas soya pulak? ehhh...jangan dibuang...boleh guna tau..aku buat ciken nugget...kacang soya yg Izah bagi tu dapat buat 2 kali...yg kali pertama aku dah terbuang hampas soya tu..sayang jer..pastu dok surf internet adela pulak resepi nugget yg guna hampas soya..then lepas buat soya kali kedua, terus simpan hampas soya tu dlm petiais..dan inilah hasilnya...

ciken nugget daripada hampas soya...

Rupanya senang aje ek nak buat nugget ni...kalau ade hampas soya laa...kalau tak, jenuh jugak le nak cari hampas soya ni..bahan2nya cuma ayam, hampas soya, celery, bwg puteh, garam &lada hitam...suma ni mmg sentiasa ada kat umah..kecuali hampas soya yg baru di discover..hihihi

2 ulasan:

ummu_insyirah berkata...

Masyaallah bestnya nampak air soya tu! cpt la Akmal besar ye klu ibu slalu buat air soya:) Ela, nape kirim dr mesia kacang soya? Ela xperasan ye, kat Mandarin ade je kacang soya. k.jie slalu beli situ je..

UmmuAkmal berkata...

kak jie...ella tak tau pun ade kcg soya kat mandarin...Mandarin pun lum penah gi lg...dgr name jer..hehehe...kelmarin ade gi Jiyan, ade sejenis kcg ni sebijik rupe dia cam kcg soya..tapi ade mata hitam ler pulak..takut pulak na beli sebab tak kenal jenis kcg ape tu...apepun mekaseh k.jie sbb bgtau ade kcg soya kat Mandarin...klu stok dah habis nanti leh la cari situ...tahniah utk kak jie sekuarga atas kejayaan ustaz Lokman..dah get ready nak balik msia ke?salam sayang tuk kakak Insyirah & Umair..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...