Khamis, 27 November 2008

~ Resepi Experimen ~

Bismillahirrahmanirrahim...

Pagi2 buta lg aku dah mulakan operasi nk perabis biskut marie kat pantry. Ha, tula..mase beli tamak sangat. Bila dh ade kat umah,  sampai expired biskut tu..huhuhu...manela tak terpikat... mase beli tu, beli satu dpt satu free..dgn sepantas kilat je tgn aku menyambar bungkusan biskut marie tu masuk dlm troli..hahaha...

Malam sebelum tido dok pikir2, nk buat apela dgn biskut marie ni...then dgn tak disangka2 dpt ilham pulak nk buat Tiramisu biskut marie..hmmmm,sound delicious to me!hehe...Dah lame aku dok ngidam nk makan Tiramisu dessert org Italy nih, sumenya gara2 ter over dos tengok channel masak2 & makan2, haha...Hari tu mase gi Starbucks sebenonya nk oder Tiramisu, tp takde display ler pulak..huhu...

So pg tadi lepas solat subuh je, dgn bersemangatnya aku terus sediakan bahan2 dan mulakan projek Tiramisu biskut marie ni. Kalau nk ikutkan resepi Tiramisu yg original mmg dah lari sgtla bahan2nya..kena guna maskapone cheese, biskut lady's sponge fingers, ekspresso....tp lantakla, janji biskut marie aku licin hari ni gak..Tawakal je masa buat tu. hahaha... Dan hasilnya...tat..tadaaa.....

Baru siap lepas make-up kan dgn koko and 
powder sugar...

Tgh syok2 suh tiramisu posing, Akmal cucuk,
nampak tak ade kawah kecik tu?
Jeles la Akmal tu,haha..

Dah makan separuh...
sedap aje kalau berkrim-krim ni...


Last bit...Bagi rase pd tetamu spesel yg dtg mlm td
...*wink*...
Aku tak masukkan resepi dlm ni coz seganla kan?hehehe..yela name pun eksperimen..tapi oleh krn ramai yg nampaknya berminat nak cuba dan bertnyakan camne cara nak buat,so aku editla post ni..ini dia resepinya kpd cecape yg berminat nak try..selamat mencuba..

Bahan-bahan ( 2 hingga 4 org )

  • biskut marie secukupnya
  • telur sebiji
  • whipping cream 1 cawan (250 ml)
  • 6 sudu besar gula halus
  • 2 sudu besar (rata) serbuk nescafe
  • sedikit esen vanilla
  • secawan air (suhu bilik)

Cara-cara

  1. asingkan puteh dan kuning telur
  2. pukul puteh telur bersama 2 s/b gula sehingga kembang (bertanduk)
  3. Dalam mangkuk lain,pukul kuning telur bersama 2 s/b gula sehingga berkrim.
  4. Dalam mangkuk lain,pukul whipping cream bersama esen vanilla dan gula selebihnya sampai kembang (bertanduk). Boleh gunakan electrik beater yg sama tapi pastikan pukul puteh telur, diikuti kuning telur dan whip cream.
  5. kemudian campurkan kuning telur dlm whip krim yg dah dipukul td, gaul rata tp mesti perlahan-lahan. Gunakan spatula atau senduk kayu. Kemudian masukkan pula puteh telur, kaup balik sampai adunan sebati. jgn kacau lama sangat.
  6. Bancuh nescafe dgn 1 cwn air
  7. Celup biskut marie dlm air nescafe, terus susun dlm mangkuk. buat sekeping-sekeping. jgn rendam sebab nti biskut marie jd lembik. celup sahaja tp mesti semua bahagian tercelup dlm air nescafe. jadikan 2 atau 3 layer untuk bahagian bawah (base)
  8. letak krim sikit, ratakan..
  9. Ulang langkah 7 & 8 sampai biskut marie habis. Bahagian atasnya mestila diakhiri dgn adunan krim td..
  10. Boleh hiaskan dgn serbuk koko diatasnya..

6 ulasan:

imah berkata...

wahh~
nampak sedap hingga menjilat jari..
hehe..
pos laa sket ke msia..hee

UmmuAkmal berkata...

kalo la msia tu dekat, mmg dh anto kat org msia nk bg rase! hehe...

Nurul berkata...

Salam... Wah..
ble ajar macam mana nak buat?
Emel kan yer klu boleh...

Nurul berkata...

Wassalam.. Terima kasih sudi lawat blog saya kak ummu akmal.. Salam perkenalan jugak.. Saya suka makan kek tiramisu tapi xreti buat.. Slalu beli yang sepotong2 tu je.. family xminat. Saya sorang jer.. Hehe.. Bila terbaca kek tiramisu guna biskut marie kat sini macam outstanding.. Macam buat kek batik.. N rupa kek tu menarik sangat... sebab tu mintak resepi.. hehe.. Nak emel macam maner?

Nurul berkata...

Alhamdulillah.. Terima kasih kak... Semoga dengan resepi ni setiap Bismillah yang digunakan semasa membuat sampai makan.. berkat sampai kat akak... Hehehe.. Ni emel sy.. amhonaz@gmail.com. Blog sy lg satu ada taruk emel untuk pembeli tanya tentang herba.

UmmuAkmal berkata...

same2 kaseh..ehh dah buat ke?amboi cepatnyer!!hehe...akk pun tak tau ape rasenya pd pendpt org lain,tp pd akk not bad lah wlupon gn biskut merry aje..hehe..lgpun belum pnh rase tiramisu ori..camnela agknya rase dia ek..ooo nurul ni bisneswomen la ehh?siap ade jual herba.InsyaAllah kalo dah balik msia nti leh la akk oder..kat Madinah ni takde tanah,tak tau nk tanam katne..hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...