Sabtu, 27 Disember 2008

::. HeL0-HeL0 .::

Bismillahirrahmanirrahim...

video

Ni video testing2 one two three...agak lambat nak loading...mase aku upload td pun lamenyeee!!!ya ampunn!!!hehehe...tapi takpela..nak bagi korang dgr Akmal ckp nih..ntah bahase ape agknya dia guna...jepon?korea?germen kot...hahahaha...

::. MoRe AkMaL's PhOtOs .::

Bismillahirrahmanirrahim...

Smoothie strawbery made from,buah strawbery+jus mangga+homemade yogurt..breakfast Akmal & ibu...yummm!

sorang 1 gelas...

Akmal mula dulu..Bismillah..

strawbery nak cucuk mata...

berkerut Akmal cuba nak mengelak strawbery tu..haha

"Ibu, amikla strawbery ni...menyibukla..." , kata Akmal

ok sambung balik....ibu dah ngap strawbery!

10 markah untuk smoothie ni!!!

gamba control macho!heh heh heh...

tgk burung kat tingkap tu...

Akmal berdiri sebelah tong air...dulu same je tingginya..
skrg dah lebih tinggi dari tong..hehehe...

Kami kat sini tak guna air paip untuk tujuan masak dan minum tapi guna air mineral ni..tong besar ni 5 riyal setong....nape ek...aku pun tak tahu sebab ape air paip tak leh guna untuk masak dan minum...tapi yg aku tau (dgr2 aje ni..tak pasti) air paip kitaorg ni ditapis terus dari laut...so air ni tak leh la nak guna untuk tujuan memasak & minum...Masa mak aku dtg umrah thn lepas,sempat jugala dia duduk kat umah aku selama 10 hari...pelik sgt mak aku bila aku kata takleh guna air paip untuk masak dan minum...hehe..yg bagusnya air paip kat sini sebenarnya free..hehhee...tapi mcm tuan umah kitaorg ni dia kenakan jugala bayaran untuk air paip yg diguna..

::. AkMaL .::

Bismillahirrahmanirrahim...

Alahai...spek mata aku hilangla...so takleh nak ngadap laptop ni lame2..kang sakit lain pulak yg dtg...so hari ni post gambar2 Akmal jela ek...ntah manela agaknya spek aku tu..dah 2 hari tak kalihatan..habis dah sume tempat aku geledah tapi batang hidung pun tak nampak (spek ade btg hidung ke,heh heh heh)...ntah2 spek mata aku ni akan menerima nasib yg same mcm senduk kayu dan penyepit makanan aku...Akmal main2,pastu tak jumpa dah sampai skrg, pelik ek..kat manela agaknya barang2 yg Akmal main tu.(suka hati je aku menyalahkan Akmal,hahaha..)

Akmal tolong vakum umah...

sekejap aje dah penat...hehehe

tgk tv...

tgk tv stail kagum...hahaha

pandang ibu...klik!

Jumaat, 19 Disember 2008

::. StRaWbErY & MiSsIoN fAiLeD .::

Bismillahirrahmanirrahim...

Balik dari solat jumaat abang menatang dua bekas plastik...aku yg bermata rabun ni cuba meneka2 ape agaknya yg abang bawak tu ek..rasenya takde pesan ape2 tadi..sekali tgk dekat2..yeayyy! yahooo! strawbery!Terima kasih abang sebab memahami buah peberet aku ni..hehehe

Hari tu mase gi shopping ade gak tgk buah strawbery ni..mmg dah ade tapi tak gemuk2 dan cun2 mcm yg abang belikan ni..harga pun masih mahal lg...sr 4.50 seplastik ni..(biasanya boleh jatuh sampai sr 2.50 harganya kalo dah betul2 musim) yg abang belikan ni harganya lebih 50 sen (diaorag guna sen ke kat sini?ntah ek..hahaha) tapi gemok2 dan lawo2 buahnya, masyaallah..berbaloi ler kiranya...korang tgk ler gambo tu..hijau2 lagi tangkainye..macam baru petik..

Aku memang suka strawbery ni..semenjak kat Madinah ni le..kat Malaysia cuma penah mkn kat Cameron Highland jek..tu pun bape kali je agaknya...huhuhu...strawbery fresh ni cuma ade mase musim sejuk je, musim panas ade gak..tp yg frozen punyer...kikikiki... Tapi aku agak mushkil la..nape ek kalo aku tgk dlm BBC food (dah tuko BBC lifestyle skrg) buah2 berries ni kat negara omputeh ade mase summer..tapi kat sini mase winter lak..tebalik la pulak..

1st batch dah aku habiskan...mkn dgn melted coklat..emmm...yummm....mkn sorang2 lak tu sebab Akmal ngan abang tak suka pun buah ni..best gilak!yg 1 plastik lagi ni aku masih berkira2 nak wat ape ek yg sedap...blend ngan yogurt sedap gak ek...


Then nak cite lak pasal angan2 nak cover kek yg dikukus smlm ngan bluberry krim..huhu...mission failed!!semua dah ready...tapi apakan daya, angan2ku musnah ditengah jln,hahaha...aku berangan la nak wat whipping krim tu perasa coklat..mase gaul coklat dlm whipped krim tu,terlebih pukul la pulak...jadi bergentel2..huhuhu sian aku...tapela...learn from mistake is a good thing,i 'll remember it for ever InsyaAllah...dah tak jadi tu, aku curahkan aje melted coklat tu atas kek...tgh2 adela bluberry krim filling...(krim yg terselamat tak terover whipped)hehehe...


::. BoRiNg .::

Bismillahirrahmanirrahim...

Kenapala aku rase boring sgt?hmmm....astaghfirullah....tp betul...lps solat maghrib dan mengaji, aku rase boring dan bosan dan taktau nak wat ape...nak ngaco abang ngan akmal?hmm...dua2 tgk syok mimpi..so aku on laptop yg mmg dah tersedia stand by dan merayau2..ntah ke mane2 ntah aku pegi sampaila ke satu blog ni...paknil??then aku tgk, written by:aznil hj nawawi...ohh aznil ade wat blog ke..idok ler aku tau...aku pun klik2 ler..nak tgk gak isi kandungan blog dia...(aceli aku tak bace pun, juz tgk2 gambo aje..sebab kepala aku senang aje nak sakit berdenyut2 kalo terlebih bace kat skrin computer...hihihi)..banyak tul gambo dlm blog dia..dan post yg terlatest adalah kesah aznil kat Makkah dan Madinah...dan tetiba hatiku berasa teramat2lah rindu nak gi Makkah..semoga Allah mudahkan & izinkan aku&keluargaku untuk ke sana suatu hari nanti sebelum balik Malaysia..aminn..pada sesape yg singgah blog ni yg minat kat aznil tapi tak tau aznil ade blog, bole ler gi ke http://aznilnawawi.blogspot.com..eh,eh promote ler pulak! tak adela...saje2 nak bgtau sape2 yg minat kat paknil ni..hahaha...pastu tak sempat lagi nak habis tgk gambo2 kat blog tu, Akmal dah bgn...so tamatlah sudah keboringan ku...jap aje boringnye yek kalo ade anak nih..heh heh heh...

Akmal bgn sebab dah lapo..aku buatkan la jemput2 udang kering, sebab semalam dah wat jemput2 ikan bilis..(dulu suka lempeng,skrg suka jemput2 lak)..dan aku guna yis untuk bg jemput2 aku ni bulat2 dan tak kuncup lepas diangkat instead of guna baking powder..(baking soda aku tak berani nak letak sebab dulu mase darjah 3 jemput2 meletop sebab letak soda..ohh sungguh ngeri pengalaman tu..tak bole menulis 2 minggu beb!parutnya ada lg sampai skrg...sob,sob,sob)..best gak wat eksperimen mase msk ni ek..dan hasilnya mmg lebih lembut jemput2 pakai yis tu...senang Akmal yg belum ade gigi geraham ni nak mkn..lepas dah mkn jemput2, terasa nak membakin la pulak..

sebeno nye hati mmg meronta-ronta nak bako kek..tapi oven dh tak leh guna...bayangkanla..punyela rajin guna oven sampai iron oven tu(yg belah atas) tertanggal..huhuhu...takot pulak aku nak guna..kang tak pasal2 ade yg masuk sepital! tp aku bedalkan ajela..tawakal 100% ni.Lepas gedebak gedebuk,adunan kek siap...separuh aku bako..separuh lagi aku kukus..eh lupa lak nak bagitau..aku wat kek coklet..sebab jenis ni je yg cpt laku..hahaha..yg bako dlm oven 15 minit dah masak!punyerla panas!(lps ni tak mo guna dah..seram!) yg dlm kukusan sejam lebih baru masak..tapi kek yg dikukus hasilnya sangat mengagumkan . Sangat2 lembut,gebu& lembap..(kesian aku ek sebab tak penah kukus kek)hehehe...sebelum tido aku dah berangan-angan esok nak make-upkan kek yg kukus tu dgn topping krim..pastu tgh2 dia krim+blueberry...yum!pastu aku zzzzzzzzzz.....

Selasa, 16 Disember 2008

::. ikUt SaPe Ni .::

Bismillahirrahmanirrahim....

*********************************************************************************
Sebelum mula ape2 nak komen sikit pasal Mr. Bush yg kena baling kasut tu...tgk kat yuotube mlm td..aisey, brother tu baling tak kena la pulak..kalau aku yg baling, ada chance nak kena target kot sebab aku dulu goal shoter team bola jaring sekolah..hehehe..ok dah,dah.merepek la pulak!
*********************************************************************************
Ini adalah gamba terbaru Akmal...di snap 2 hari lepas....khas untuk tatapan family kat malaysia..

suka benor wat muka cam gini skrg...
sape ajo ntah..hehehe

budak iklan gigi...
ade 8 batang sumenya...tapi gigi bawah malu2 kucing! 
tak nampak haa.. 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sebeno nye hari ni nak cite sikit pasal Akmal ni..Sejak kebelakangan ni abang selalu mengadu yg Akmal suka tido mendongak..Aku memang tak perasan lah sebab time Akmal tido,time tu jugaklah aku dok bantai membuta..hahaha...tapi pagi tadi mase aku dok ngadap intenet, dia buatla gaya tido mendongak nyer tu. Aku pun cpt2 tangkap gambo ni...nasib baikla kamera tak buat hal..(mood baik kamera hari ni..hehehe) 

tgh nyenyak nih...

tgkla gaya tido ni...ish,ish budak ni..

gaya tido cam org beso..

Adakah ibu, atau ayah Akmal yg tido bergaya cam gini mase kecik2 dulu??hikhikhik...ade sape2 yg tau tak? Maktok ngan Nenek Akmal meh tolong explain sikit..huhuhu

Sabtu, 13 Disember 2008

::. HaRi MeLaYaN AkMaL .::

Bismillahirrahmanirrahim...

Sejak 2 minggu kebelakangan ni cuaca di Madinah menjadi sangat2lah sejuknya...memang kami sekuarga bersweater, berstokin dlm rumah..tak tahan rasenya..aku lah paling tak tahan sejuk sebab korang paham2 ajela kaum2 ibu ni kan...memang selalu aje kat dapo ngan bilik air...pastu bukan ade kapet..so mmglah kena berstokin...huhuhu...

Pada suatu hari, lepas solat maghrib abang telah meng ofer nak bawak jalan2 kat Giant...so aku yg mmg suka jalan ni, sangat2la gumbira..bole exercise!hahaha...suka gi Giant ni sebab besar (nama pun Giant kan?..)banyak ruang yg Akmal boleh merayau2...pastu banyak pilihan kalau nak beli barang...tapi kalau bab2 pakaian ni...perghh! tersangatlah mahal! tapi setakat yg aku tgk, walaupun mahal, kuality kain bagus jugak...mungkin sebab jenama kot yg membuatkan sesetengah pakaian jadi mahal...

Antara hasil tangkapan pada hari tersebut adalah..

keta mainan untuk Akmal...Porsche Carrera GT..
Akmal suka keta ni...tarik....lepas! keta jln sendiri!

keta merah tu aku punyer!!hahaha..

mainan, mainan jugak..
untuk proses pembelajaran tidak dilupakan...

antara isi kandungan kotak...
flash card & puzzle

baju sejuk Akmal...

Masa beli baju sejuk ni dah try acu2 kat badan Akmal...memang cadang nak beli besar sikit untuk pakai tahun dpn sekali..sebab kami akan menempuh sekali lagi musim sejuk akhir tahun 2009 nanti...tapi bila dah pakaikan, mcm muat2 aje la pulak..takpela,nanti suh ayah beli baju sejuk baru lagi untuk tahun depan..hehehe...

Lepas dah penat jalan2, kitaorg try2 nak tgk food court kat Giant ni...bila dh sampai kawasan tu..tetiba rasa cam kat Malaysia pulak..hehehe...mcm food court kat Malaysia..tapi makanan tak banyak pilihan..maksud aku banyak beger2 dan shawarma (ala-ala kebab) yg memamg amat digemari arab...so kitaorg menuju ke satu stall ni..cantoon noodles, chinese food! emm...yummy!
Lain kali boleh makan sini lagi...sebab ape tau?sebelum jumpa food court ni selalunya lepas penat2 balik dari shopping, kena masak la pulak...tapi akan dtg ni, den tak kuaso nak masak dah! memang aku akan demand nak makan kat food court Giant ni..hahaha..


::. TeRiMa KaSiH Dr. IzAh & 'AmMu FaWwAz .::

Bismillahirrahmanirrahim....

Eh,eh...ape pulak tetibe ade gambo belon tweety nih??haa...post ini ditujukan khas buat Dr. Izah dan asben, En. Fawwaz kerana mereka berdua telah melapangkan masa untuk Akmal..bawak Akmal gi jalan2 kat Giant (ibu ngan ayah pun ikut jugak,hehehe...),belanja makan chinese food, lepak2 kat coffee house (lupa daa nama coffee house tu..) ,belikan Akmal belon tweety ni...


Dan telah menghadiahkan Akmal sehelai jaket jeans yg sangat2 cantik..MasyaAllah...sangat2 sesuai untuk musim sejuk nih..Mula2 ingatkan Izah & Fawwaz nak beli baju untuk bakal baby diaorang...so bila aku dah penat pusing2 dlm kedai pakaian budak2 tu, aku pun kuar..berdiri kat luar kedai tu dgn abang sambil tgk2 kedai2 yg ade kat sekeliling tu dan gelagat arabian bershopping..dan aku biar ajela Akmal ngan Izah & Fawwaz kat dlm kedai tu..manela tau Akmal leh bg opinion ke untuk baju baby acik Izah nanti..hehehe...sekali Akmal keluar, eh!! dah tukar baju lain??sebab rasenya sebelum kuar pakaikan dia baju sejuk lain...hehehe...Sekali lagi,terima kasih yg tidak terhingga pada acik Izah & 'ammu Fawwaz..Semoga Allah membalas budi baik kalian dgn sebaik2 pembalasan...



Tapi sayangnya tak dpt nak amik gambo Akmal mase dia tengah menggayakan jaket baru ni sebab kamera aku tak sudah2 mengalamai gegaran...kamera aku dah rosak sebab terhempas ke lantai!!! oohhhh... tidakkkkk!!!

Selasa, 9 Disember 2008

::. HaRi MeMbAkAr SaTe .::

Bismillahirrahmanirrahim...

Semalam dah perap sate, maka hari ni tibalah hari yg ditunggu-tunggu...bakar dlm umah jer...so berjerebulah rumahku..bukan rumah kitaorg je yg penuh asap...jiran atas pun menerima padah..jiran bawah pulak menghidu bau asap...hehehe..

Mesej dari INA ..jiran atas...

" Slm. k.ela buat ape tu,smpi  asap pnh kt dpr sye :-)
 smgt nye memasak..Akmal pn tlong skli ke...
SLMT MEMASAK & SLM EIDUL ADHA ;-) "

Minta maaf banyak2 kat Ina...tak tau pulak sampai penuh asap umah dia..selalunya bau je yg naik..kali ni dgn asap2 sekali masuk umah dia...

Oleh kerana stok nasi impit dah habis, aku tryla buat nasi impit sendiri..masuk dlm plastik gak sebab nak buat mcm mak aku selalu buat, tekan2 dlm bekas je, tak gheti..hahaha...lagipun jenis beras tak sama..hasilnya? dah agak dah...mesti tak jadi punya...uhuk,uhuk,uhuk...lembik aje...Akmal sedap la mkn...laju je..

Walaupun malu nasi impit tak jadi..tapi hantarla jugak kat INA dan IZAH sebab dah niat nak bagi diaorag rase..hehehe...Minta maaf sgt2 kat diaorg berdua ni sebab hantar nasi impit  yg tak bape jadik tu...hmmm...

::. HePi BeSdAy .::

Bismillahirrahmanirrahim...

SELAMAT HARI LAHIR BUAT MAK UDE AKMAL...

SEMOGA ALLAH BERKATI KEHIDUPANMU..

SEMOGA ALLAH KURNIAKAN KESIHATAN YG BAIK

DIPERMUDAHKAN PINTU2 REZEKI

DAN SEMOGA

MENDAPAT TEMAN HIDUP YG SOLEH 

LAGI PENYAYANG AMINNN...



Oleh kerana dia ni suka kaler ungu sangat2, so aku taipla tulisan ni khas untuknya...tulisan bewarna purple!! Hantar mesej tak delivered la pulak...






Isnin, 8 Disember 2008

::. SaTe .::

Bismillahirrahmanirrahim...

" Slm..ummuakmal, mcm mana nak wat rempah sate?
   ada respi tak?bnyk dpt daging qurban..."

MakUde Akmal (Nana) ni bagi mesej nak wat sate..wah tak sangka tul same2 ngan diaorang nak mkn sate..hehehe...mula2 cadangnya nak wat sikit je,tapi tghari sebelum kerja2 perapan dijalankan syeikh tuan umah ni bagi daging...kambing kot...so aku pun amikla mane2 daging yg ade..banyak tulang dari daging...kalo buat sup memang mengancam habis! tapi aku dah terlalu kepenatan waktu tu, so rebus aje tulang2 tu dan amik daging yg ada sikit2 kat tulang2 tu...

Selesai kerja2 memerap sate, tetiba dpt call dari Pak Long Isa menjemput kami beraya ke rumahnya...pergi bersama Izah dan Fawwaz menaiki keta mereka..Alhamdulillah dpt menjamu bermacam2 juadah dirumahnya, sambil borak2 dgn Mak Long, sambil tgk TV...ade channel RTM...tgk drama melayu..layaaaaaaaaaannn...hehehe...

Ahad, 7 Disember 2008

::. WuQuF Di ArAfAh .::

Bismillahirrahmanirrahim...

Hari ini 9 Dzulhijjah...hari Wuquf di Arafah...sunat berpuasa pada hari ni kepada sesiapa yg boleh berpuasa...waktu wuquf adalah setelah gelincir matahari atau dlm kata lainnya..selepas selesai menunaikan solat zohor...

Mengimbas kembali kenangan aku mengerjakan haji pada tahun 2006 yg lalu...kami bertolak dari Mina lebih kurang jam 4 pagi dan tiba di luar kawasan Arafah pada waktu subuh..Selesai solat subuh di parking lot luar kawasan Arafah, kami pun mencari2 kawasan untuk mendirikan khemah..Alhamdulillah pada waktu tu mmg banyak kawasan yg kosong...setelah selesai memasang khemah kami bersarapan ala kadar (ape2 je yg ade mcm roti,muffin) dan berehat sementara menantikan solat zohor...aku tak berani nak minum air banyak2 sgt, takut nak ke toilet aje kejanya nanti..tapi tak minum banyak pun tak membantu...gi jugak aku berasak2 dgn minah beso2 yg dtg dari negara mane ntah untuk masuk toilet..

Diaorang ni aku tak taula...payah tul nak ckp..tapi pendek kate memang takde sistem lansung..tu yang jd haru biru keadaan..nak wat camne kan...sedangkan hospital yg tempat formal tu pun takde sistem giliran apetah lagi kat tempat yg hanya penuh manusia setahun sekali ni...dan mcm biasalah bila nak masuk toilet aje mmg kena penyiku ler aku...rasanya saiz aku ni takler kecik sgt, tapi bila bab nak masuk toilet ni aku rase tetiba jadik org kerdil lak..hikhikhik...memang kena banyak sabo..sabo...dan sabo lg...nasibla aku cuma nak ke toilet sekali je..tu pun makan mase...bape lame ntah..sejam dua ade agaknya...

Bila azan maghrib berkumandang, menandakan berakhirnya waktu wuquf...kami naik van untuk ke Muzdalifah...mmg lambat ler jadinya..jammed! van tak leh gerak lansung! org yg berjalan kaki lebih berkuasa mase tu...tapi alhamdulillah..akhirnya tiba jugak di Muzdalifah..sejoooooookkkk sesangat mase tu...maka bermalamlah kami di Muzdalifah...aku tak tahan dgn udara sejuk. menggigil2 mase tu..jadi aku duduk je dlm van..hihihi...

Sabtu, 6 Disember 2008

::. SaLaM 'AiDiLaDhA .::

Hari ini 8 Dzulhijjah (Hari Tarwiyah)...maka bermulalah perjalanan para jemaah haji untuk melaksanakan Ibadah haji...para hujjaj akan berada di Mina bermula dari solat zohor sehinggalah solat subuh keesokan harinya (9 Dzulhijjah)..Hari Tarwiyah ini bukanlah diwajibkan..bahkan ianya adalah pilihan...akan tetapi Rasul Sallahu'alaihiwasallam melakukannya...

Tahun ini abang tidak mengerjakan haji...bukan sebab tak nak tetapi ada urusan yg perlu diselesaikan. Tambahan pula peraturan yg dikenakan sekarang adalah sgt ketat...sesiapa yg ingin masuk Makkah untuk mengerjakan haji maka perlu bersama mereka Tasrih. Tasrih ini adalah surat kebenaran bertulis untuk membuat haji (ala-ala permit gitu). Harga untuk mendapatkan Tasrih ni aku dgr2 beribu2..ada yg sampai 4 ribu riyal sekepala..huhuhu...2 hari lepas aku menziarahi Ina (jiran umah atas). Alhmdulillah suaminya telah selamat sampai ke Makkah walaupun mcm2 cite ngeri yg aku dengar...ade yg kena lalu padang pasirla...ade yg kena patah balikla..ade yg dahpun dlm penjara dan hanya akan dilepaskan masa hari Wuquf..dan ini sume gara2 nak masuk Makkah tanpa tasrih tu..

Nampaknya tahun ni cuma dpt tgk proses mengerjakan haji jela...hehehe...abang mesti sedih...tahun lepas pun gitu gak...tak gi haji pastu dok nengok tv..haa...sayu hati dibueknyo...ape pun, kami berdoa semoga Allah berikan peluang untuk pergi ke Makkah satu hari nanti sebelum balik Malaysia...aminnn...

Tetiba aku terkenang pulak mase mengerjkan haji tahun 2006 yg lepas...sangat menyeronokkan tetapi penuh cabaran...waktu tu aku mengandung dah masuk 5 bulan..pergi haji sendirian berhad mmg banyak cabaran (pegi dgn kwn2 sebenarnya...Kien, Niza, Rehan)...terutamanya nak masuk tandas..perrghh! mmg mcm merebut ape ntah dgn minah2 arab yg beso2 belaka tu! perut aku ntah bape kali kena siku ntah...sabo ajela...nasib baik Akmal berpaut kuat mase tu..hihihi...dulu mase sekolah aku selalu sangka proses mengerjakan ibadah haji ni teramat2lah susahnya..banyak tempat kena pegi pada masa yg ditetapkan, pastu banyak hari pulak..pastu dgn jenis2 haji lg...tapi bila dah menempuhinya, takdela nak kata senang..tapi alhamdulillah Allah mudahkan semuanya untuk kami...ade jugak aku sakit2 lain mcm masa tu..hish,seram jugak kalo terbesalin..baru 5 bulan pulak tu...tapi abang dgn bertanggungjawabnya telah menyewa kerusi roda dan menyorong aku dgn segala kederat yg ada walaupun masa tu aku tau dia sgt2lah penat..terima kasih yg tak terhingga pd abang...

Kepada family di Malaysia...Salam 'Aidiladha dari kami sekeluarga...kalau mkn ketupat rendang ingat2lah kat Akmal yer..huhuhu sedihnya...Akmal tido lagi mase aku menaip ni...Akmal tak buat ape pun...mcm hari2 biasa je...Kepada pada hujjaj, semoga mendapat haji mabrur & semoga Allah mengampunkan dosa2 kita...aminnn..

::. SoYa Oh SoYa .::

Bismillahirrahmanirrahim...

Dah lame sangat2 tak minum air soya...nak tau dah bape lame? last minum mase mak ngan abah tersayang datang umrah julai 2007...dah setahun lebih wooo....terkenang waktu kat kampung dulu ade sorang mamat ni selalu dtg umah jual air soya naik moto...panas2 lg air soya nyer! kitaorg tak panggil pun dia singgah umah tnya nak air soya ke tak sebab dia tau umah aku adalah pembeli setia..hmm, tak taula skrg ni mamat tu still meniaga air soya ke tak...sebenarnya mase abang balik mase bulan 6 baru2 ni aku ada kirim air soya..tp mase timbang beg, dah terlebeh muatan..so terpaksala kuarkan beberapa barang yg aku pesan..and sadly to remember, including air kotak soya...huhu...

Sekarang ni dah musim Haji...so my beloved mak mertua tanya nak kirim ape2 tak...ade kawan opis akan buat haji...aku dah tak pikir mende lain dah...and instead of air kotak soya yg sekelip mata je lesap, aku kirim kacang soya...biarla rumit sikit membuatnyer, tp banyak kali leh buat..hehe..Busu pun aku kirim gak..kawan opis Busu, kak Ina nak dtg...so kacang soya yg aku kirim..rempah2 kari aku tatak ingat dah nk kirim sebab bole cipta rempah2 sendirik..kakakaka...

Kacang2 soya yg aku kirim ni, lambat lg nak dpt coz kawan opis mak dan kawan opis busu ni pegi Makkah dulu (Haji ifrad)...dah selesai Ibadah haji barula diaorag ziarah Madinah pulak..tp minggu lepas, Izah dgn baik hatinya telah menghadiahkan sebungkus kacang soya..Jazakillahukhair pd Izah...hehe..cepat2 cari resepi nk wat air soya dari internet..dan hasilnya, aku pun tergezuuuttt!! abang ckp sebijik mcm yg beli punyer! heh heh heh..yeayyyy! rupanya senang aje nak buat air soya ni yek...dan lebih bagus buat sendirik sebab dijamin tak letak ape2 bahan pengawet..hehe..cuma amik mase sikitla dan kena sabor sebab kena rendam kacang tu, pastu blend, pastu perah (ni part paling best sekali...Maktok Akmal jgn marah yer sebab guna napkin yg maktok hadiahkan..bnyk sgt sampai tak terpakai..hikhikhik), pastu masak untuk larutkan gula..dan siap untuk diminum! Akmal pun suka nampaknya...hehe...tak sabo nak tggu kacang2 soya yg lain nih...

Air soya kotak bukanlah tak ade jual kat sini..tapi 1 liter sampai 15 riyal !!! yg kotak kecik pulak 4 riyal!!!nak beli pun takut...tu tak tau lagi rasenya camne...sedap ke tak ntah..

proses membuat air soya..tgh blend kacang soya
tgkla anak bujang i nih...rajin kan...hehehe

tak bagi haa aku nk pegang blender..ish...ish
budak nih...terlebih rajin ler pulak

ok Akmal...klik!

Air soya dh siap disejukkan...dpt 1 jug ni...tp 
pekat...so asyik menambah ajer keja aku..
jd mcm air ibu soya pulak...hehehe

Akmal baru bgn tido...breakfast minum air soya...

Hampas soya pulak? ehhh...jangan dibuang...boleh guna tau..aku buat ciken nugget...kacang soya yg Izah bagi tu dapat buat 2 kali...yg kali pertama aku dah terbuang hampas soya tu..sayang jer..pastu dok surf internet adela pulak resepi nugget yg guna hampas soya..then lepas buat soya kali kedua, terus simpan hampas soya tu dlm petiais..dan inilah hasilnya...

ciken nugget daripada hampas soya...

Rupanya senang aje ek nak buat nugget ni...kalau ade hampas soya laa...kalau tak, jenuh jugak le nak cari hampas soya ni..bahan2nya cuma ayam, hampas soya, celery, bwg puteh, garam &lada hitam...suma ni mmg sentiasa ada kat umah..kecuali hampas soya yg baru di discover..hihihi

Ahad, 30 November 2008

~ Lidah Boya ke ni? ~

Bismillahirrahmanirrahim...

Huh...baru pas siap buat ni..panas2 lg aku dah snap gambo..haha...nasib baik tak berwap gambo nyer! dah lame nk cuba wat tp kemalasan yg amat telah melanda diriku..salin resepi dah berkurun dah. dok terperap je dlm buku...pg td lps dah tidokan akmal (abang nak gi kuliah dia pun nak bgn gak..huhu..) aku cpt2 wat kueh ni..dah lame tak mamam so cam teringin jek..

Dan mcm biasala...first trial mmg ler tak jadi..almaklumla..tgn kayu aku ni...hua ha ha ha... Mase aku tgh menaip ni Akmal baru bgn..tgh mamam lidah boya ibu yg tak jadik nih...rangup dah ok dah..cuma ade gelembung2 pulak mase goreng tu..so jadik tak cun ler lidah boya ni...

Lidah buaya yg tgh kelaparan...kembang jer
lidahnyer..hahaha

2nd round...buaya dah kenyang so lidahnya dah
kurus sikit..hahaha

kembang atau kurus, janji leh wat jajan mase tgk 
tv!

Khamis, 27 November 2008

~ Resepi Experimen ~

Bismillahirrahmanirrahim...

Pagi2 buta lg aku dah mulakan operasi nk perabis biskut marie kat pantry. Ha, tula..mase beli tamak sangat. Bila dh ade kat umah,  sampai expired biskut tu..huhuhu...manela tak terpikat... mase beli tu, beli satu dpt satu free..dgn sepantas kilat je tgn aku menyambar bungkusan biskut marie tu masuk dlm troli..hahaha...

Malam sebelum tido dok pikir2, nk buat apela dgn biskut marie ni...then dgn tak disangka2 dpt ilham pulak nk buat Tiramisu biskut marie..hmmmm,sound delicious to me!hehe...Dah lame aku dok ngidam nk makan Tiramisu dessert org Italy nih, sumenya gara2 ter over dos tengok channel masak2 & makan2, haha...Hari tu mase gi Starbucks sebenonya nk oder Tiramisu, tp takde display ler pulak..huhu...

So pg tadi lepas solat subuh je, dgn bersemangatnya aku terus sediakan bahan2 dan mulakan projek Tiramisu biskut marie ni. Kalau nk ikutkan resepi Tiramisu yg original mmg dah lari sgtla bahan2nya..kena guna maskapone cheese, biskut lady's sponge fingers, ekspresso....tp lantakla, janji biskut marie aku licin hari ni gak..Tawakal je masa buat tu. hahaha... Dan hasilnya...tat..tadaaa.....

Baru siap lepas make-up kan dgn koko and 
powder sugar...

Tgh syok2 suh tiramisu posing, Akmal cucuk,
nampak tak ade kawah kecik tu?
Jeles la Akmal tu,haha..

Dah makan separuh...
sedap aje kalau berkrim-krim ni...


Last bit...Bagi rase pd tetamu spesel yg dtg mlm td
...*wink*...
Aku tak masukkan resepi dlm ni coz seganla kan?hehehe..yela name pun eksperimen..tapi oleh krn ramai yg nampaknya berminat nak cuba dan bertnyakan camne cara nak buat,so aku editla post ni..ini dia resepinya kpd cecape yg berminat nak try..selamat mencuba..

Bahan-bahan ( 2 hingga 4 org )

  • biskut marie secukupnya
  • telur sebiji
  • whipping cream 1 cawan (250 ml)
  • 6 sudu besar gula halus
  • 2 sudu besar (rata) serbuk nescafe
  • sedikit esen vanilla
  • secawan air (suhu bilik)

Cara-cara

  1. asingkan puteh dan kuning telur
  2. pukul puteh telur bersama 2 s/b gula sehingga kembang (bertanduk)
  3. Dalam mangkuk lain,pukul kuning telur bersama 2 s/b gula sehingga berkrim.
  4. Dalam mangkuk lain,pukul whipping cream bersama esen vanilla dan gula selebihnya sampai kembang (bertanduk). Boleh gunakan electrik beater yg sama tapi pastikan pukul puteh telur, diikuti kuning telur dan whip cream.
  5. kemudian campurkan kuning telur dlm whip krim yg dah dipukul td, gaul rata tp mesti perlahan-lahan. Gunakan spatula atau senduk kayu. Kemudian masukkan pula puteh telur, kaup balik sampai adunan sebati. jgn kacau lama sangat.
  6. Bancuh nescafe dgn 1 cwn air
  7. Celup biskut marie dlm air nescafe, terus susun dlm mangkuk. buat sekeping-sekeping. jgn rendam sebab nti biskut marie jd lembik. celup sahaja tp mesti semua bahagian tercelup dlm air nescafe. jadikan 2 atau 3 layer untuk bahagian bawah (base)
  8. letak krim sikit, ratakan..
  9. Ulang langkah 7 & 8 sampai biskut marie habis. Bahagian atasnya mestila diakhiri dgn adunan krim td..
  10. Boleh hiaskan dgn serbuk koko diatasnya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...