Sabtu, 15 November 2008

~TaHnIaH aDiK2kU~

Bismillahirrahmanirrahim...

Kali ni nk post "Ucapan Tahniah" buat adik2 tersayang sebab :

First: Adik aku, Aril (Shahril Noor) telah diterima untuk berkhidmat sebagai bapak polisi..hahaha...Alhmdulillah segala usahanya telah membuahkan hasil..dulu mase aku belum dtg sini selalu tgk dia check iklan intebiu dlm paper...tak sangka pulak rupanya usaha itu diteruskan dgn gigihnya sampai berjaya...Bravo bro!!! Aisey....takdela gambo si Aril ni yg solo...haa, yg pakai baju oren tu ,diala...yg lain2 tu adik2 aku gak..dari kiri; Ija, Ina, Epah, Aril & Nana...gambo ni diambil mase nk hantar nana gi Serawak untuk mengaja di MRSM miaow..miaow..hehe..



Second, my sister in law (the one and only,  hehe...) telah mendapat 5A dalam UPSR yg lepas..
Clap..clap..clap untuk Nur Izzah...kate abang, berbaloi penat lelah ayah dok hantar dan amik Izah ni gi tuisyen tiap2 hari... pas ni nk gi belajo sekolah mane Izah? Mak cakap jangan gi sekolah jauh2 ye? hehe...



SEMOGA ADIK2KU BERJAYA DALAM BIDANG MASING2...

Yg ni? ape kena mengena pulak dengan ucapan tahniah? hahaha...takde ape2 pun, saje nk tayang kat oghang Malaysia...Apam balik wat minum petang semalam, wat jajan mlm tadi dan wat breakfast pagi tadi..Akmal tak aci betul! asyik korek jagung jer!hehe..

Resepi apam balik adalah spt berikut:

Bahan-bahan :
2 cawan tepong naik sendiri (kalau takde boleh gn tepong biasa + setgh sudu kecil baking soda)
setgh cwn gula
sebiji telor
1 stgh cwn air (aku pakai 2 cwn air sebab klu ikut resepi asal apam jd tebal sangat,hehe)
setengah sudu kecil baking powder
setengah sudu kecil pewarna kuning (aku tak guna pun)

Inti/ filling :
jagung (aku guna jagung krim dlm tin aje)
kacang tanah (sangai & tumbuk atau nk senang blend jer, hehe..)
gula pasir

Cara-caranya:
  1. telor & gula pukul kembang (pakai mixer lbh kurang dlm 1 or 2 minit)
  2. masuk air, baking powder, perwarna kuning, gaul lagi.
  3. masuk tepong sikit2, gaul sampai adunan licin & tak berketul.
  4. panaskan kuali (aku pakai non-stick pan). Oleh krn adunan apam balik ni tak guna minyak lnsung, ade potensi untuk melekat klu tak pakai non-stick pan.
  5. curah adunan dlm kuali, dlm 1 atau 2 senduk, angkat kuali, putar ikut arah pusingan jam. 
  6. tebur kacang, biar apam agak2 masak (tepong mentah dh tak kelihatan), letak jagung, tabur gula...dan lipat (jd bentuk separuh bulatan)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...