Sabtu, 11 Oktober 2008

~Maktok, Nenek & Family sume...Camat Hari Rayer..~

Ribuan jemaah yg baru selesai solat 'aidilfitri

Bismillahirrahmanirrahim,
Salam 'aidilfitri
Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar Wa Lillahilhamd
Taqabbalallahu minna wa minkum wa solihul 'amal

Alhmdulillah kami di Madinah ini menyambut 1 Syawal sehari lebih awal dari rakyat Malaysia iaitu pada 30 September 08...
Lepas berbuka pada 29 Ramadhan, aku terus zzzzzzz......sebelum tu dh bagi msg pada izah mintak tolong dia bagitahu kalau2 esoknya raye dan nk pegi beli barang skit kalau dia nk kuar jugak...tiba2 abang kejut suh bace msg dr asben izah.."Led, esok raye..." huhuhu ape pun tak buat untuk persiapan raye...saat2 mcm nilah terkenang sgt2 pada suasana sibuk nk menyambut syawal kalau kat Malaysia..kat sini, rilek jer...hehehe...

Mlm raye kami sekuarga bersama Izah dan asben nya Fawwaz keluar untuk beli barang2 dapor sikit. Kami pegi Jiyan (Giant), then singgah ke pasar untuk cari daging. Pastu balik rumah, makan skit dan tido jap. Abang tak tido,dia jaga jam...hahaha...kul 3.30pagi aku ngan akmal bgn, mandi dan bersiap2 untuk solat raye. Kami betolak dr rumah lbh kurang 4.10 pg. Jazakallahukhair pd Abu Fateen a.k.a Bob krn sudi meminjamkan keretanya sepanjang ketiadaannya di Madinah ni..Setelah menempuhi berbagai rintangan (cheeeeeeewah) antaranya bergelut dgn ribuan jemaah yg berjln kaki dan kereta ter off semasa nk cari parking,akhirnya berjaya jugak kami masuk ke dlm Masjid Nabawi,walaupun waktu tu azan dh berkumandang. Kebiasaannya kalau dh azan tu,jgn harap ler nk solat kat dlm masjid tp alhmdulillah ade ruang untuk kami. In fact, banyak lg tempat kosong mase kami mula nk duduk tu. Then tak sampai pun bape minit, saf2 dh di penuhi muslimat dgn anak2 mereka yg comey2 berpakaian ala2 princess and prince of Kingdom of Saudi..hehehe...Akmal pun tak terlepas untuk bergaya dgn bju melayu yg dikirim oleh maktoknya..

Sambil2 menunggu solat 'aidilfitr kedengaran takbir dilaungkan...tetiba terasa lapar pulak perut ni. Aku berbisik pd Izah...hehe..ingtkan aku sorang jer, rupanya dia pun same jugak..Waktu tu takde ape yg boleh dikunyah,tp nasib baik ler kami duduk betul2 sebelah tong air zam2. So minum air jela...Selesai solat & mengdengar khutbah raye,kami tak terus keluar. Duduk2 sambil menikmati free fesyen show..hehe...gaun kembang,rambut yg bergulung2,jubah ala2 pahlawan arab,kasut tumit tinggi dan mcm2 lg lah..seronok je tgk, colourful gituu!!!waktu tu akmal tertido,agaknya krn kepenatan menangis mase aku solat..hehe..Bila akmal dh sedar, baru kami keluar. Waktu tu dlm masjid tak ramai, kat perkarangan masjid pulak yg penuh dgn manusia. Kami tawakkal ajela mencari2 asben2 kami sbb nk call mmg tak boleh. Nasib baik abang ade pesan sblm masuk masjid suh cari dia kat Hotel al-haram kalau tak boleh nk call. Alhmdulillah jumpala kami kat situ..

Perut tgh lapar, dpt pulak jemputan beraya umah pak Lah (hehe bkn PM Malaysia tu!). Alhmdulillah...Pak Lah ni org Pattani,isterinya pun sama gak org Pattani tp dah dpt kerakyatan saudi. Menu nya kuzi kambing dan kari ayam dihidang bersama nasi panas. Aduhh!!! mmg bnyk kali aku menambah nasi..akmal pun banyak betul dia mkn..haha..ank beranak kelaparan..Teringat raye thn2 lps,selepas solat raye kami pasti akn dijemput beraya umah Ridhuan& K.ita..tp thn ni mereka dah balik Malaysia..sampai je rumah mata pun mengantuk...maklumla perut dh kenyang..anak beranak zzzzzzzz.....tgkla betapa rileknya aku beraya kat sini..hehe..tp mlm kena gak masak sebab sume dah lapo semula..sebelum maghrib aku siapkan kuah kacang& lepas isha rendang ayam pun siap!! dapatla bagi juadah skit pada izah utk pulangkan mangkuknya yg bersusun dlm almari aku tu...ahaks..

Hari raye ke-2 (RABU) kami ade jamuan kat PPM (Perpustakaan Malaysia Madinah), ni antara kami2 yg berkeluarga yg ada kat sini. Menu utama nasi daging (selalunya guna kambing tp kali ni guna lembu pulak), dgn kuah asam. Woww mmg peberet aku nasi ni!!!!Chef yg msk ialah AbuToyibah, asben Hajar. Masa aku update blog ni dia tgh menghitung hari utk melahirkan baby nya yg ke-2. Insyaallah 17 OKTOBER ni due date nya..antara menu2 sampingan lak,kueh2 & biskut2 raye,agar santan & aku buat roti jala..huhu...Antara yg hadir lak: aku &Akmal,Ina,Izah,k.Jie ,Insyirah&Umair,Dayah& Maryam,Hajar&Toyibah..Rindunya pada sahabat2 yg dah balik Malaysia..Niza, Kien, Aja, Ima, Rehan, k.Min, k.Ita...

Hari raye ke-3 (KHAMIS) baru ler dpt webcam dgn nenek akmal (my beloved ibu mertua) sebab line internet kembali aktif.hehe..dptla family melaka tgk Akmal pakai baju melayu..Malamnya kami dpt jemputan ke rumah Ina & Shaharudin. Rmai jugak yg dtg. Selain isteri2 pelajar yg ade mase jamuan smlm hari ni dpt jumpa Tohirah& anknya Maryam.Tohirah ni org Malaysia tapi berkahwin dgn orang Pakistan yg bekerakyatan US...huhu betul ke bahasa aku ni?Pastu kak Azian dgn 3 org anak daranya bersama ibu mertuanya. Kak Azian ni isteri kpd Prof Syukran yg mengajar di University Toyibah , Madinah. Aku tnyala nape dia tak balik beraya kat Malaysia?? rupanya kontrak Prof Syukran akn tamat bulan Januari 09 akn dtg. Jd dia sefamily ambil keputusan untuk berpuasa dan beraya di Madinah ni..ops lupe lak..suka kat kek coklat Ina yg di mkn dgn krim cair,2kali aku tambah..hehehe...rasenya mcm mkn kek aiskrim!!Yuuummmm!!!!!

Hari raye ke-4(Jumaat),takde ape2 aktivity..so aku mulakan projek satay..huhuhu...daging yg dibeli pd malam raye tu,baru hari ni nak di proses. Perap dari pagi then malam baru bakar..Antara bhn perap adalah bawang merah&puteh,serai,serbuk ketumbar,serbuk jintan manis&jintan puteh,serbuk kunyit,garam,gula,sos ikan,kicap&minyak. Sume bahan2 ni, blend dgn air secukupnya..Nk buat kuah kacang,ambil je beberapa sudu dari bahan2 blend untuk perap satay tu...hehe malas nk banyak2 kijer!!!

Hari raye ke-6 (Ahad), kami menerima jemputan raye ke rumah kak Jie & ustaz Lukman. Seronoknya sebab dapat makan satay ayam pulak kat umah kak jie ni..Ade pulut kuning, rendang ayam,kuah kacang,nasi impit dll...ade sejenis puding kat umah kak jie ni sedap ler sgt2, mcm puding marble gituu!! For the record, inilah jemputan raye paling lame sekali, kami siap bersahur kat umah k.jie ni !!! Jazakumullahukhair pd k.jie sefamily krn mengizinkan kami 'bertapa' di rumahnya..hehehe..

InsyaAllah kalau ade jemputan raye lg, akan di story kan dlm entry akan dtg..

2 ulasan:

Ummu_Insyirah berkata...

Askm..
MasyaAllah mabruk buat Ummuakmal dh ada blog sdr..mudah mudahan dpt dimanfaatkan sebaiknya..

haii akmal msh raya lg yee?? maaf bebnyak kasut comey akmal xngantar lg ni..ciann die..

k.jie jg amik ksempatan ni nk ucapkn tima kasih atas kesudian Ela dn kawan2 sume dtg memeriahkan jamuan raya umah kami.. hehee mmg rekod la tahun ni tetamu dtg smpai bersahur, tp sonok sgt2 tau!..wlpn jamuan yg xseberapa tp rasa meriah sgt dgn kehadiran kalian

UmmuAkmal berkata...

Waalaikummussalam k.jie
tenkiu..mudah2han InsyaAllah..

takpe k.jie..hari tu gi raye umah mak long timah, tertinggal pulak lg sepasang. haiii, xleh jadik ni. kena gak beli kasut.hehe...so skrg Akmal dh ade 2 pasang lg kasut baru. Ibu dia ni x biasa lg,yela Akmal bru jln, selalu dukung je. Tu yg bila dh bukak kasut x ingt tu..hehe

sama2...eh2 k.jie..ape pulak yg x seberapanya..bnyk juadah k.jie sediakan..sampai tak larat nk mengulang.hehe siap sediakan air shai panas lg tuu!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...