Isnin, 25 Mei 2009

::. Update Akmal .::

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikumwarahmatullah & salam sejahtera semua...

Dah lame tak cite tentang perkembangan terbaru Akmal, so hari ni terasa nk citelah pasal dia..

Akmal........... 
1) membahasakan dirinya sebagai "MAMAL" sbb tak pandai nak sebut "AKMAL"

2) dah benti breastfeeding (BF) sepenuhnya semasa umurnya 1 tahun 11 bulan..Alhmdulillah Allah mudahkan segalanya..aku bersyukur sgt sbb Akmal benti sendiri(takyah nk pening2 kepala fikir nak letak menda2 yg pahit,hehehe...)masa mula tau yg aku dah mengandung risau jg dok fikir cara camne nak bentikan BF sbb Akmal adalah penghisap susu tegar!hahaha...org2 veteran yg aku tnya sumenya ckp benda yg sama. Budak kalau nyusu sampai 2 tahun mmg susah nak cerai susu!huhu...Alkisahnya pd 1 hari, lepas balik dr check-up,terus mkn tghari..pas rehat2 jap, tiga2 beranak zzzzzz....sampai ke mlm pun akmal tak mintak dan aku pun takdela nk offer..hehe..tp tgh2 mlm masa tido dia terjaga la pulak.aduss! meraung2la nak susu, dan aku sengaja taknak bg (bersifat kejam la pulak masa tu,huhuhu) dia punya melalak, haa...amik ko! dilepuk2nya muka aku, tarik2 rambut dia yg mmg dah sedia sikit tu, berguling2 kat lantai, hentak2 kaki dan bnyk lg la gaya2 budak mengamuk..aku&abang biarkan je walaupum telinga kitaorg mmg dah bingit. last2 dah pnt ngis, tertidola Akmal...sejak dr tu dia tak mintak dah..hehehe

3) tak suka minum susu tepung. susu tin yg kitaorg belikan dia akan mkn mcm tu je..kalau dibancuh, jgn harap ler dia nak minum..mcm2la si Akmal ni..so atas nasihat dr Izah dan Ummu Insyirah aku pun bgla fresh milk yg dlm kotak tu..lg senang keja aku, takyah nak bancuh2..haha

4) suka tido kat mane2 je yg dia suka...haa ni la kes nya kalau dah tak BF. asal ngantuk, terus tido je kat mane2 dia landing..atas lantai, atas basikal..tgh main tembak2 pun leh tersengguk2 kat meja komputer!

5) dah pandai sebut bnyk perkataan, antaranya; 
  • ayah....pergh! jeles giler aku sbb dia lum pnh panggil aku "ibu".asyik mama, mama...sape ntah yg ajar agaknya..
  • kencin, yak....hehe..saja je nk ajar, tapi still pakai pampers lg..
  • kum....ni dia akn sebut bila lps baca doa nak tido atau bila ayah bg salam..mksudnya assalamualaikum..
  • ais....maksudnya air ataupun yes! so kena alert ye ibu...
  • jis jis.....ni bunyi senapang akmal..
  • kak....bukak
  • tutuk....tutup
  • ampu.....lampu
  • cit cit cit....haiwan dlm kumpulan burung
  • kuek kuek....itik
  • amm....makan
  • naum...tido
  • kuh....khubz maksudnya roti
  • tish.....fish
  • 'ain....mata
  • kokot.....biskut
  • haik........naik dan turun
  • kek
  • mmmm...cam maksudnya mmmm yumm! sedap ler makanan tu...
tu jela yg aku ingat masa menaip ni..sebenarnya bnyk lg tapi tak terlintas pulak kat pale masa menaip ni..

6) dah kenal bnyk anggota bdn mcm rambut, tgn kaki, perut, pusat, telinga, pipi, gigi, hidung, mulut tapi yg dia pandai sebut cuma 'ain (mata) je...

7) pandai buat lawak, pandai menjeling (ni antara mimik muka dia yg lawak)suka ikut gerakan2 yg ada dlm tv...contohnya kalau kitaorg tgk tenis dia pun amikla bat pingpong dan buat gerak perlahan cara player tenis tu pukul bola..kalau tgk bola sepak pulak, dia pun mula la menggelecek bola...kalau tgk national geographic, dia pun merangak mcm harimau..pendek kata dia sgt pantas immitate ape yg dia tgk...jd bab tv ni mmg kena amik perhatian.

8) dah kenal dan boleh sebut huruf A, E, G, H, I, K, O, R, S, U dgn betul......huruf Y disebutnya 'way', huruf W disebutnya 'wayway'...huruf jawi pun dah leh sebut sikit2...Aa, Ba, Ta, Tha, Kha,... 'a, Gha,Fa, Qa, Ka,... Ma, Na, Ya...(yg dot dot tu dia takleh sebut, hehe)
 
9) sgt takut pada lipas dan lalat..hehe lintang pukang dia lari kalau nampak serangga ni...kalau encik semut lalu dpn dia, jgn harap la en semut nak selamt..penyek dikerjakan!

10) suka tolong aku sidai baju. kalau aku menyidai baju tu, dia konon2nya tolongla amik baju dr bakul dan bg kat aku...agaknya dlm hati dia kata "sian ibu ni terbongkok2 nak amik baju" hehe..rajin anak ibu...

11) tak senang kalau tgk umah tak berterabur dgn brg mainan dia..hohoho..ni yg selalu buat aku hot nih! tak sampai 5 minit pun kemas, dh berterabur balik...abang ckp kalau kat Malaysia nti, kena ada 1 palyroom, nak teraburkan mainan dlm tu, hah..lantaklah...kalau tak nti ibu darah tinggiiiiii....sbb asyik hottttt aje!hihihi

12) taknak pijak dapur dan masuk bilik air sendiri. maksudnya? kena dukung ler...ni sebab kes pernah terserempak dgn en. lipas ler ni..hehehe

13) mintak garu belakang bdn bila nak tido...masalahnya kdg2 sampai lenguh tgn aku menggaru, tp dia tak tido pun...bila ayah garu dia tak suka pulak sbb ayah takde kuku! hahaha...

14) sgt takut kalau abang tinggikan suara pd dia...haa...mintak ibu peluk sbb takut.tula sape suh nakal2, kan ayah dah marah..hehe

oklah..tu aje kot buat masa ni..Akmal pun dah bgn. nak bg dia sarapan khubz dgn jem strawbery..pastu aku nk masak sbb dah dekat pukul 10 pg rupanya...
Hai....bilalah aku nak jawab tag Dr. Izah ni..hehe..insyaAllah nti ye Izah...

4 ulasan:

Masdihana Hamzah berkata...

Salam.

lama dah tak ziarah blog ni kerana kesibukan menguruskan 2 permata hati ini. rupa-rupanya ada berita gembira. Akmal bakal jadi abg long. Tahniah dari kami sekeluarga. Take care semoga ibu n baby berada dalam keadaan sihat walafiat. Insyallah.

UmmuAkmal berkata...

waalaikumsalam..takpe k.mas..paham2..hehe..terima kasih atas doa..

mamanoa berkata...

wah..wah...kmal,da SO..CLEVER..hik.hik..bagus.bagus,wei juliana da nk kawin da 4julai ni..huhu..musim mengawan tahun ni...hahaha..
kmal..anak aunty pun genius gak..siap bleh gelak sesorg..hua..huaaaa,..
kaml..cepat balik m'sia..nnt bleh main lelari dgn imran...

UmmuAkmal berkata...

musim mengawan?hahaha...ha ah tau.ju kassim kan?aku ni for sure lah tak dpt pi..huhu..bnyknyer kenduri kawen aku dah ter miss...imran gelak sendiri?hahaha..hati2, ntah2 dia main ngan invisible fren dia..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...